A science fiction thriller that gets at the heart of science

Mindlab

Go to the English version Join Mindlab

Wat is Mindlab?

Mindlab is een theatervoorstelling die het hart van de wetenschap raakt. Over waarheidsvinding, waarden en waarachtigheid binnen het instituut ‘de universiteit’. Een sciencefictionthriller die ons allen kan overkomen als we onze eigen waarheid en impact van handelen in volledige transparantie durven te beleven. Als cognitieve dissonantiereductie  onze mind heeft verlaten… Veni, Vidi, Vici? Een uitdagende theatervoorstelling voor eenieder die met hart en ziel een groot deel van zijn leven deelt binnen de universiteit.  Voor diegene die ooit wil zeggen: ‘het was alle moeite werkelijk waard’. 

Een goed moment dus om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk?

Prof. Dr. Ellen Giebels

Persoonlijk geraakt

Prof.dr. Ellen Giebels, vicedecaan van de faculteit Behavioural, Management & Social Sciences (BMS) en initiatiefnemer van Mindlab

“De wetenschap ligt onder een vergrootglas. Integriteitsvraagstukken, opbrengst voor de samenleving, kwaliteit van onderwijs, internationalisering en financiering. Er wordt steeds meer van ons gevraagd. Tegelijkertijd blijft voor mij de wetenschap een fantastische plek om te werken. De afgelopen jaren bekruipt mij wel steeds vaker het gevoel: Hoe houd ik alle ballen in de lucht? En wat doet er echt toe? En dat hoor en zie ik ook om me heen. Een goed moment dus om eens stil te staan bij wat ons drijft, maakt en bezighoudt; wat vinden we echt belangrijk in ons werk? Afgelopen jaar bezocht ik twee theatervoorstellingen van TheaterMakers Radio Kootwijk (voorheen Productiehuis Plezant): Rauw (over werk en leven bij de Nationale Politie) en Vuurdoop (over de landmacht) en toen werd ik geraakt door de inhoudelijke en artistieke kwaliteit van de voorstellingen en de bijbehorende programma’s. Ik dacht gelijk: zoiets wil ik ook voor de wetenschap. En nu is het zover!”

‘Versterken van een open klimaat om dilemma’s in een veilige omgeving te kunnen benoemen, doordenken en aanpakken is essentieel binnen onze universiteit. Dit is precies wat de indrukwekkende voorstelling Mindlab in beweging zet’ 

Dr. Mirjam Bult, vicevoorzitter CvB Universiteit Twente
Dr. Mirjam Bult Vicevoorzitter CvB Universiteit Twente.

Waarom Mindlab?

Dr. Mirjam Bult, vicevoorzitter CvB Universiteit Twente, vertelt waarom de UT Mindlab heeft laten maken:

Integriteit in alle domeinen – sociaal, wetenschappelijk en zakelijk – vormt bij het werken in de wetenschap het fundament. Daarbij hoort een open werk- en leefklimaat waarin het bespreekbaar maken van dilemma’s vanzelfsprekend is. Of het nu gaat om ethische dilemma’s die spelen rondom een onderzoek dat je doet, om ongewenste omgangsvormen, om het ervaren van werk- en prestatiedruk of om het gevoel dat er te weinig – of ongelijke – waardering en erkenning is voor het werk dat je doet. Onze UT-campus moet een omgeving zijn waarin iedereen veilig kan praten, werken, studeren, wonen en leven.

Integriteit en veiligheid zijn dan ook niet voor niets speerpunten in onze nieuwe strategie Shaping2030. Mindlab is een waardevol en andersoortig initiatief dat ons helpt om met elkaar soms moeilijke onderwerpen te benoemen en van waaruit we verder samen kunnen werken aan een nog veiligere universiteit waarin de mens centraal staat.


Wat Mindlab jou brengt

Mindlab inspireert je en daagt je uit om zelf en met elkaar na te denken en in gesprek te gaan over wat voor jou belangrijk is in je dagelijks werk, je carrière en je leven – binnen en buiten de universiteit. Met Mindlab willen we een positieve bijdrage leveren aan het werk- en leefklimaat van de Universiteit Twente. Aan een open en veilig klimaat waarin jij je thuis voelt. Mindlab is drempelverlagend, pakkend en uniek.

Over de makers en TheaterMakers Radio Kootwijk

In de afgelopen maanden heeft TheaterMakers Radio Kootwijk (voorheen Productiehuis Plezant) samen met de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht (UU) de theatervoorstelling Mindlab ontwikkeld – onder meer met een subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS). Mindlab is hoofdzakelijk gebaseerd op interviews die met medewerkers van beide universiteiten zijn gehouden. Intussen is ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) enthousiast en heeft zich als ambassadeur aan Mindlab verbonden.

TheaterMakers Radio Kootwijk maakt met een groep van gerenommeerde acteurs en muzikanten theatervoorstellingen, vaak op het snijvlak van werk, leven en liefde. TheaterMakers Radio Kootwijk werkt vanuit haar eigen huistheater De Theaterloods in Radio Kootwijk en daarnaast in theaters door het land.  Uniek zijn de theatervoorstellingen die in nauwe samenwerking worden gemaakt met organisaties voor hun publiek. Bijvoorbeeld Ons DNA met het Openbaar Ministerie, Camping Jokkmokk met Radboud UMC, Vuurdoop met Defensie en Rauw met de Politie. Geen vormingstheater, geen ‘educatieve’ voorstellingen, geen antwoorden maar confronterende en vaak inspirerende voorstellingen die een gesprek willen losmaken binnen organisaties over de essentie van hun bestaan. Voorstellingen met impact die de inspiratiebron vormen voor het eerlijke gesprek. 

Wil je meer weten over TheaterMakers Radio Kootwijk of over de acteurs en muzikanten die meewerken aan Mindlab? Bezoek dan de website van de makers.


Voor wie is Mindlab?

Voor iedereen die werkt bij de Universiteit Twente. Op 13 februari is de première. Daarna speelt de voorstelling zes keer op de Universiteit Twente. Hiernaast vind je de speeldata in februari en maart. Werk jij bij de Universiteit Twente en wil je Mindlab zien en beleven? Schrijf je dan nu in voor een van de voorstellingen in de Vrijhof. Tijdens de after session (gelijk na de voorstelling) in het Mindlab Café kun je jouw ervaringen delen met je collega’s die de voorstelling ook hebben gezien. Wij zijn benieuwd wat jou het meest heeft geraakt en wat jij meeneemt uit Mindlab.

Wanneer speelt Mindlab?

Dinsdag 25 februari 2020

Woensdag 26 februari 2020

Maandag 9 maart 2020

Meer voorstellingen komen eraan.

Mindlab: een sciencefiction thriller die ons allen kan overkomen als we onze eigen waarheid en impact van handelen in volledige transparantie durven te beleven. 

Dinsdag 25-02-2020:

 • 15.00 – 17:30 uur
  (ontvangst om 14.45 met koffie en thee en hapje en drankje na de voorstelling in Mindlab Café) 
 • 19.00 – 21:30 uur
  (ontvangst om 18.30 met soep en een broodje en na de voorstelling een hapje en drankje in Mindlab Café)

Woensdag 26-02-2020:

 • 10.30 – 13:00 uur
  (ontvangst om 10.15 met koffie en thee en na de voorstelling een lunch in Mindlab Café)
 • 14.30 – 17:00 uur
  (ontvangst om 14.15 met koffie en thee en na de voorstelling een hapje en drankje in Mindlab Café)

Maandag 09-03-2020:

 • 11.00 – 13:30 uur
  (ontvangst om 10.45 met koffie en thee en na de voorstelling een lunch in Mindlab Café)
 • 15.00 – 17:30 uur
  (ontvangst om 14.45 met koffie en thee en na de voorstelling een hapje en drankje in Mindlab Café)

Praktische informatie

Waar: Vrijhof, Agora-zaal. Het Mindlab Café vind je – na afloop van de voorstelling – in de foyer.

Kosten: geen, inschrijven verplicht. Wij vinden het heel goed en belangrijk dat je komt. Je hoeft er dus geen vrij voor te nemen.

Heb je vragen of wil je iets kwijt? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar het secretariaat van HR.


Wil je een voorstelling bijwonen?

De voorstellingen op 9 maart zitten vol! Is het jou niet gelukt om de voorstelling bij te wonen, maar wil je Mindlab wel graag zien en ervaren net als veel van onze UT-collega’s? Dan hebben we goed nieuws: nog dit voorjaar (waarschijnlijk in mei) komt Mindlab terug om nog vier keer te spelen op de UT. Op deze pagina kun je nu via de JOIN-knop aangeven dat je daar graag bij wilt zijn. Als je je inschrijft, dan krijg je  direct bericht wanneer de nieuwe speeldata bekend zijn (let op: vol is vol).